Monday, January 07, 2008

BG2

Retro játékajánlónkat olvashatják:



Baldur´s Gat 2: Shadows of Amn & Throne of Bhaal

Igazi klasszikus a maga nemében. Grandizózus, hatalmas, több hónapnyi szórakozás a műfaj szerelmeseinek. A játék, ami az RPG.hu vonatkozó topicját mia napig életben tartja, napi 10-20 hozzászólással, ami egy nyolc éves játéknál legalábbis figyelemreméltó.

Az első rész ott fejeződött be, hogy lelpleztük a Baldur´s Gate nevű városból kiinduló összeesküvést, s legyőztük féltestvérünket Sarevokot. Rájöttünk, hogy a "Zürzavarok kora" alatt meggyilkolt isten, Bhaal fia/lánya vagyunk (akárcsak Sarevok). A Zűrzavarok Kora volt az az időszak, amikor az istenek a földön jártak, és halandóként éltek köztünk, amíg a világ rendje vissza nem állt.

A második rész egy huszárvágással kezdődik: egy bizarr börtönben ébredünk, s egy láthatóan őrült mágus kísérletezik elgyötört testünkön. Hamarosan a földmélyi labort láthatóan támadás éri, s gyerekkori barátunk (az első rész egyik szereplője) Imoen szabadít ki minket.

A játék legfőbb vonzerejét a rengeteg küldetés/történet/párbeszéd adja. Minden NPC-nek megvan a maga története, és gyakran keverednek bajba (elrabolják őket, családi esküt kell beteljesíteniük vagy az örökségük elől menekülnek). A főbb küldetésszál igazán epikus, s a végére is tartogat meglepetést.

Ami szintén nagyon nagy pozitívum, az a szerelmi szálak sokasága. Talán ez az egyik oka, hogy több lány ismerősöm is végigszenvedte a játékot, mert kíváncsi volt egy-egy románc végére (ráadásul románc szvődhet NPC-NPC között is).


Ami negatívum: a játékidő tetemes részét a csaták teszik ki. A jópár epikus és nehéz küzdelem között sajnos sok a "felesleges" random encounter. Mindenféle goblinok/orkok/farkasok hadát kell lemészárolnunk a játék végéig, ami azért egy csöppet unalmassá válik..

Valamint a nyitó részben lévő földmélyi börtön..Nem éppen hangulatos. Sok ismerősöm adta fel tíz perc után a játékot a nyitó szálat látván..nem ajánlom senkinek, legalább egy napot tessék rászánni és elfelejteni az első labirintust!
(tényleg gyenge része a játéknak)

A játékrendszer követi az első rész sémáját, azaz minden csata real time, de bármikor leállíthatjuk a játékot, hogy parancsokat adjunk ki a szereplőknek. Valamint azért csak félig real time, mert a köröket generálja élővé a program - az információsávban láthatjuk akár a dobások eredményeit is. Természetesen az AD&D rendszerét használja a program - ne feledjük, 8 éves a játék!


"Celebrity" itt is akad jópár, aki ismeri egy kicsit is a Forgotten Realms világát, az alaposan fog nézni, amikor a Drizzt, Bruenor, Wulfgar, Cattie Brie, Regis csapatba botlik, vagy akár Firkraag, egyik idős vörös sárkány toppan a képbe. De utazunk Mélysötéten át sivatagokon, vízmélyi királyságokban, vagy elrejtett elf városokba is.


A kiegészítő tovább szövi a történetet, jobban koncentrálva Bhaal fiaira/lányaira. Itt teljesedik be a főszereplő sorsa, eldől, újjászületik-e az Öldöklés Istene, vagy elsülyed az idők porába örökre..

A grafika mai szemmel nem a legszebb, valóban. A felbontásra nem lehet panasz, de izometrikus szemszögbpl csodálhatjuk a kalandjainkat, nem 3D-ben.
A hangokra sem lehet panasz, a zene kellemesen oldódik a háttérben, nem idegesítő.

Aki nem unja meg, annak kötelező darab, de legalábbis az alapjátékot még ma is bátran ajánlom mindenkinek
(remek mod-ok jelentek meg rá, amik tovább színesítik a játékot).

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

áh, ezt próbálom mostanában levadászni. de még egy demót se találok sehol, bár lehet h vmi cd-n van valahol (vagy nem).

2:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

Nekem megvan, habár a kiegészítő lemez nem a legjobb, nem tudom max. installra nyomni. Ha kell, összefutunk valamikor és odaadom.

4:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hű, előre is hálás köszönetem. :))

Egyelőre ugyan el vagyok havazódva tisztességgel, meg a pesten való előforduláson is igencsak rapszodikus, de ha végre normálisan ráérek (~ vizsgaidőszak vége), akkor szvsz megkereslek a kéréssel vmi úton-módon, ha nem gond.

11:06 PM  

Post a Comment

<< Home