Wednesday, July 13, 2005

Buli, szerepjáték, fizika

2005.07.07-10.
Bezárt a HIK.Persze, nem véglegesen, hanem nyári szabadságot vesz ki, és egészen augusztus 11.-éig nem is tér magához. Így egy "kissé" ritkábban leszek neten elérhető. Hüpp-hüpp, na sebaj. Különben is, a hónap második felétől eléggé elfoglalt leszek. Szeged, Kecskemét, Olaszország, MTT tábor..és ki tudja, mi minden még. Ez úgy működik, hogy pl.: itt van ez a hetem. Előző hét közepén még úgy tudtam, hogy tök üres lesz, és unatkozom majd, nagyon. Erre fel, alig volt nap, amit otthon töltöttem volna. Hiába, a népszerűség átka. Illetve nem, de nagyon jó érzés, hogy nem tudom, vajon holnap hol ébredek.
Vajon megérdemli-e Miklós, hogy objektíven értékeljem a meséjét? Talán meg. Szóval életem egyik legszarabb játéka volt. Oké, hogy vampire, meg holy quest, meg irány a szabbat ellen, de.. Direkt egy anti-combat karakterrel játszottam, nehogy hentelés legyen a dologból. A kedvenc rendőröm is egy békésebb ventruet hozott, míg Don Juan egy anti-lasombrával nyomult. Az egyetlen combat cucc a karimon a négyes dodge volt..ha pisztolyt adnak a kezébe, jó eséllyel lepuffantja magát.
Erre fel a mese negyedétől gyakás van. Éljen! Ráadásul a srác nem sokat bíbelődik karakterleírással, jellemrajzzal, vagy akár színhelyleírással sem. Oké, hogy fantázia, meg szabadság, de tudni szeretném, hogy hol vagyok. Vagy pl.: a diszkó, ahol gyaktak, hogy nézett ki? Csak annyit mondott, hogy "sokan táncolnak". Köszönöm. No, de ráfoghatjuk a sietségre, meg a felkészületlenségre. Hétfőn folyt. köv., és csak remélni merem, hogy a vasárnapi requiem (ha lesz) után nem fogom-e nagyon húzni a számat. Mert lássuk be, nagy a valószínűsége.
Sajnos az évek alatt tényleg rám ragadt valami szerepjátékos-sznobizmus. nem vagyok hajlandó akárkivel játszani, vagy mesélni. Ráadásul ha már játszom, akkor igenis igényes, SZEREPjátékot akarok játszani. Talán ezért van az, hogy legutóbb télen asztaliztam utoljára, akkor is meséltem az évek óta összerázódott, jó csapatnak. Ráadásul görcsökben fetrengve zokogok, amikor a Vampire szabályok szerint még az ajtónyitáshoz, meg a wc lehúzáshoz is dobni kell. Éljen, a rendszer a játék ellensége, le vele! Sokkal jobb a rendszerfüggetlen mese. Legalábbis szerintem, és a játékosaim szerint is.
No, ennyit a hétfői meséről. Gyorsan rohantam el, lévén kedvenc rendőröm kint lakik a pusztában, és cirka 45 perc kellett, míg a Darknessbe értem. Ott már várt Tapsi, Korin és Kharon. Ez utóbbinak leszállítottam a nyári olvasnivalóját. Kapott tíz könyvet, és visszahozott kettőt.. Nem túl jó üzlet. Ja, talán kérvényezhetném a klánnál a "könyvtáros testvér" titulust, lévén én szállítom nekik az olvasnivalót, évek óta már. Legalábbis az egyik felének.
Kedélyesen elcsevegtünk. Korin egy idő után rárabolt Kharon telefonjára, és elkezdte tanulmányozni az interaktív káma-szútrát. Kép, leírás, satöbbi. Na, ezzel eléggé elvolt, közben ilyeneket motyogott, hogy "Ezt is csináltam már..Ez micsoda hülyeség..Minek ennyit mozogni, ha van alattad egy nő, aki majd izzad?"..ésatöbbi. Közben Tapsi borzadva mesélte a goth-preformance sztorijait. Őszerinte micsoda borzadály, amikor pár barom kiáll a színpadra, és felhasogatja egymást, majd bevarrják a szájukat. Ugyan, ez kérem a huszonegyedik század, itt a brutalitást is lehet művészi szintre emelni. Vajon mi az a pont, amikor a szadizmus, illetve a polgárpukkasztó önbántalom művészetté lesz? Talán sehol. Én maradok Roden, Dali, Bosch, és a többi művésznél. Ha majd látok egy ilyen "underground" preformance-ot, akkor véleményt formázok róla. De addig is, marad a konzervativizmus.
Lassan eltűnnek a viharfelhők, és egy kellemes, punnyadós buli(ka) után már egészen jól vagyok. Volt egy fél hétnyi rosszullétem, amit egy kellemes fejfájós roham spékelt meg. Isteni volt. Szerintem a családtagjaim epedve várják a percet, mikor megszököm itthonról. Tulajdonképpen én is. Undok, és házsártos voltam, erős önsajnálattal. Ha sokáig magamra hagynak, akkor biza´ zöld szőr lep el, és felköltözöm a hegyre, háhh! Onnantól szólítsatok Grincsnek!
De a buli. Nos, sikerült mesterségesen para-hangulatot generálni, a "vajon ezen a héten van a buli?" jegyében. Mindegy, megoldottuk egy netezésre alkalmas helyen a dilemmát. Érdekes módon abból a társaságból senkinek nincs meg a száma, de mindegy. Ott voltunk, nem? A netezésre alkalmas hely egy DVD kölcsönző volt, ahol míg a Kedves netezett, én nézegettem a kínálatot. Felfedeztem három Yugi, egy Inojusha (vagy hogy a túróba írják) filmet. Majd a jó öreg horrort. Már majdnem a pornó polchoz sétáltam, amikor segítettem az eladóknak kung-fu filmet ajánlani (bulletproof monk, meg a hős-t sikerült a vevőre tukmálni). Majd tartottam egy kiselőadást Lars von Tier-ből. Hmm, vajon az ő nevét így írják? No, sebaj. addigra a Kedves végzett is, én meg maileztem egy gyorsat, meg fórumot néztem, de menni kellett.
Az úton összefutottunk még két bulizóval, sajna a nevük már nem igazán maradt meg. Pedig ma még buliztam is velük (ma szombat van..és otthon írok blogot, amit majd jól becopyzok, ha géphez jutok). Talán Gábor volt a veszett benzinkutas? AAAA..mindegy, a névmemóriám..pedig nem direkt van, esküszöm. Égés, hogy azzal kell kezdenem egy ismerkedést, hogy "bocsi, de ha öt perc múlva azt mondom, hogy hé te, az nem azért van mert bunkó lennék.."Ggrrrr. No, sebaj.
Bútorok? Minek az? Különben, Áfi, gondolj bele, hogy azokat öntöttük volna le vörösborral. Inkább egy szőnyeget. Különben is, nem buli a buli, ha nem jönnek ki a rendőrök, vagy nem rombolunk valamit. Hát most egy ilyen szőnyeget (vagy mit).
De.. kék filccel (majd barnával) rommá firkálni a falakat, na az őrület volt a javából. Először egymás árnyékát rajzolták körbe, majd karikírozták, utána meg midnent, ami a csövön kifért. Volt ott aragorn, egy Chris (by Chris), meg önmagát tépő szörnyike..Jíííhá, hála istennek kimaradtam az árnyékolásból. Sajnos. Szerencsére. nem tudom eldönteni. Bár egynémely egészen jól sikerült.
Majd punny, és alvás, már ha hagytak volna. Ugyanis némelyek olyan hangosan tudnak suttogni, hogy az aludni vágyó ember inkább érzi légkalapácsnak a szavaikat, mintsem halk beszédnek. Illetve, egy szobával arrébb, a konyhában kezdték, na, ott semmi suttogás. Ja, hogy a fejem pont a falnál volt? Kit érdekel?
Nem gond, otthon aludtam eleget (?), azaz a szokásos 12 körül ébredtem. Jól éreztem magam, víg kedélyű, nagydumájú társaság gyűlt össze, és még egy szerepajánlatot is kaptam, amit szívesen el is fogadok. Imádok szerepelni, mondtam már? Bár Gimliként..na hagyjuk. Szerintem is felejthető voltam. A többiek szerint nem, de az "én" véleménye a legfontosabb, nem? De.
Nyomorult Zergek. Miért nem tudok már Guardiant csinálni? Már rég átgyalogoltam volna a hármas pályán! Így mot szenvedhetek vele napokig, amíg nem lesz mákom. Még szerencse, hogy a bunkereket nem építik újjá, meg a turetteket. Asszem most majd hanyagolom a Durr-szemből taktikát, és oldalról fogok ütni rajtuk. Nehéz lesz így is, főleg a pathetic mutaliskek miatt. Milyen gyenge egy egység az! És mégis kell eröltetnem..Ja, customban mevertem protossal a terrant, mégpedig rush nélkül. Jó, mi?
Hmm, várom már a vasárnapi reguiemet. Tuti, hogy cska karikat fogunk csinálni, meg max. bemelegedni, de akkor is! Régen játszottam egy igazán jót, mindig mesélek. Pedig játszani is nagyon szeretek, csak a klánban lusták a t. gentlemenek mesélni. Hogy holló vájná ki a szemüket!
Mikor fogok legközelebb blogolni? Mittomén. Majdcsak. Egyszerhogy. Kit érdekel, egyébként is? Magamnak írok, vagy mi.
Vasárnapi requiem..Érdekes játék. De a White Wolf bekaphatja. Értem én, hogy aki játszani akar, az megveszi a world of darkness könyvet, meg a rendszert, amiben akar nyomulni. Profit über alles, nemde? Így KÉT terméket is rájuk tudunk sózni, ugye kedves fehér farkas? De ha én csak vampulni akarok, akkor ne már! Csak ne lenne annyira szép az a vértől csöpögő, extra giccses könyv! Arrgh, gyűjtőszenvedély is on, Gathering holly Vampire book! De nem most. Annyira nem állok jól, hogy kidobjak 15 ezer magyar dellát az ablakon, amikor akár le is töltheném PDF-ben. Izé..megkérnék valakit, hogy töltse le, na így már pontos.
De maga a világa..szerintem sokkal jobb, rugalmasabb, mint a begyöpösödött, és igen: megunt masqurade. Igen, valahol unom már. A Requiem sokkal áttekinthetőbb. És elhagyták a felesleges baromságokat, mint pl.: lelkiismeret, meg mittomén. Minek az. Szóval még karaktert is csináltam. Olyan lett, mint egy misztikus Mclane hadnagy, aki találkozott a hatodik érzék Willisével. Borostás, tagbaszakadt, átizzadt atléta, tucatszám legelt aszpirin (meg pia, meg drog). Imádom! Voltaképp nem is baj, hogy olyan szerepeket ötlök ki, amiket szeretek. hehh, az öreg Aufschniter. Pedig ő nem is olyan durr bele- típus, mint azt sokan hiszik. Szóval panzerfaustot még csak nem is látott..De azért jó dolog ám az, különösen, ha sok malkáv van egy helyben..
Ja, és malkávot is játszottam, kb. tíz percig. Amíg el nem kezdődött a gyakás. akkor inkább játszottam a telefonomon, meg avatár képet csináltam magamról, olyan Neo félét. Éljen-éljen! Ja, az idősíkok kezdenek összegabalyodni, de azért érthető, nemde? Én értem, a többi nem száámííít..Lalllalalalaa.
Különben is, Newton egy pancser volt. Felfedezi a gravitáció szabályait, de mit sem tud a tömegvonzásról? Tegyük fel, hogy a Nap kipurcan. A newtoni fizika szerint a nap gravitációs mezeje tartja a pályájukon a bolygókat. tehát, ha a Nap megszűnik létezni, a Föld azonnal elhagyja a pályáját. Ez baromság.
Egy fiatal svájci fizikus felfedezi, hogy nem lehet semmi sem gyorsabb a fénynél. Ez van. De a fénynek is kell idő, míg a Földre elér. Tehát, ha a Nap kaputt, akkor a Föld jóval később észlelné, és borulna teljes sötétségbe. Tehát, ha a Fénynél nem lehet gyorsabb a gravitációs mező terjedése, akkor a Nap megszűnése után pár perccel (másodperccel) szakadnának el a bolygók. Ehe, nesze neked Newton.
Aztán derék svájci kollegánk (immáron némethonban) elkezdett töprengeni ezen a tömegvonzáson. Létrejött a tér-idő elmélete. E szerint az univerzum olyan, mint egy vízágy. Középen a nap, és a puszta súlya, mellyel lenyomja a vízágyat, s a tér-időn ezáltal létrejött "mélyedés", ill. görbület készteti a földet mozgásra. Jíhá, ezt aztán elnevezte általános-relativitás elméletnek. Az a szörnyű, hogy bevált, és igaznak tűnik, mind a mai napig. Ja, ezt a svájci születésű srácot Albert Einsteinnek hívják. Azt is próbálgatta, hogy egy nagy matematikai képlettel leírja a kozmosz egyenletét, azaz a rá ható erők képletét. Van neki egy elektro-mégneses ereje, meg gravitációja. Aztán pár okos tudós megfejtette az atomot, és további két erőt fedezett fel, mind jóval nagyobbak a gravitációnál. (erős kölcsönhatás- a részecskéket ragasztja össze az atomon belül, gyenge kölcsönhatás- amikor a részecskék bomlanak jön létre, lásd: sugárzás, atombomba, maghasadás). Sajnos Einstein erre megsértődött, és soha nem tudta megfejteni a világot leíró egyenletet
Rá ötven évvel aztán (mostanában, talán 1986??) sikerült leírni az egyenletet, immáron kvantumok terén is, némi húrelmélettel. Ami bizonyíthatatlan, ergo: nem fizika, hanem filozófikus matematika. Hajrá. de ha a Gravitáció a legkisebb erő, akkor a fekete lyukak miért nyelnek el bármit..miért akkora a tömegvonzásuk, amekkora? ..Érdekes ..
A gond csak az, hogy ettől még nem fogok jobban szerepjátékozni (már ha ez lehetséges-ego, ego..). Vagy aludni. De szeretem a spektrumot, és a húr-elmélet lelkes követője lettem. Annak ellenére, hogy többször majdnem megbuktam fizikából a suliban. Még régen. Volt, hogy a tanár csak akkor engedett át, ha három héten belül újraírom az addigi összes nagydolgozatot (hat darab). Sikerült. Akkor tanultam először egyetemi/főiskolai szinten. Két nap-egy nagy téma (vizsga?). Másodikban. Hoppá, lehet, hogy koraérett, vagy zsenike voltam? Nem, ez utóbbi biztos nem. Akkor nem pazaroltam volna annyi időt a starcraftra, warcraftra, diablóra, magusra, meg satöbbi. Inkább fejtettem volna meg a húrok bizonyítási módját..
Ehh, húrok. A matematikailag bizonyított elmélet szerint a húrok a protonoknál, neutronoknál is sokkal kisebbek. Ha az atommagot nap méretűre nagyítjuk, akkor egy húr egy Földön lévő fa nagyságú lenne. Nincs olyan műszer, és még vagy száz évig nem is lesz, ami érzékelhetné őket. Állítólag ezek az örökké vibráló, rezgő húrok közvetítik a gravitációt. Azt már tudják, hogy a fekete lyukakat egy egészen apró tárgy generálja. tehát, talán a húrok, melyek minden alkotói, a legerősebb kölcsönhatását biztosítják, örökkön rezgő mozgásukkal. Ez nekem nagyon tetszik, mert akkor a mindenség is zenél, és én is zenélek, úgyis, ha nem tudok. És táncol a világ.
Szeretem a Spektrumot, mondtam már?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home