Tuesday, September 19, 2006

politikáról először ezen a blogon

Rendben van, nem tudom kihagyni. Sajnálom, kedveseim, de muszáj megszólalnom. Először és utoljára.

A legjobbkor kerültem be a KJF-re, az előző előtti választások idején, amikor az MSZP nyerte az első, a Fidesz a második fordulót, de ennek ellenére ez előbbi alakíthatott kormányt. Újságírói szemmel követtük végig, a mindmáig legnagyobb érzelmi vihart kavaró politikai időszakot. Akkor kerültek az "árkok" kiásásra, akkor hangzott el Orbán Viktor TF-es gyűlöletbeszéde, és a Medgyesy féle hebegés-habogás ( sok politikussal, miniszterrel találkoztam, írókkal, stb).
Mindnyájan tisztában voltunk vele, hogy egy rendkívül fontos választás volt, de a két párt politikája között semmi különbség nincs.

Mindketten ugyanazt ígérték. Mindketten ugyanolyan kampányt folytattak. Persze, különbségek a kampánnyal kapcsolatban voltak, de hangvételükre nagyon is hasonlítottak. Mondjuk itt hibázott egy kicsit a Fidesz, révén a "negatív" kampányt késve kezdte el, ezért is vesztett. A lényeg: Minden párt, amely akkor bejutott, emocionális, és nem észérvekre ható politizálást folytatott. Van ennek neve is: propaganda. Politológiailag is van neki (populizmus). S ez alapján nincs bal, vagy jobb.

Ha megnézzük, a pártok akkori , politológiai vándorlását, akkor a következőket láthatjuk: A Fidesz egy keményen liberális centrumpártból (89´ inkább baloldali, mint centrum, mondjuk), akkorra egy erősen jobboldali, konzervatív-szélsőjobb görbére sodródott. Az Mszp pedig kezdett liberalizálódni, Medgyesy volt a legliberálisabb fickó a maszop-ban. Volt vita, volt anyázás, tüntetés, hídlezárás, a Maszop nyert, az SZDSZ nyert, satöbbi. Ugorjunk.

Ma mi van? Egy populista MSZP, egy populista Fidesz, egy populista SZDSZ, és egy lesajnált MDF. Mindannyian magukért küzdenek, a saját hatalmukért és befolyásuk növeléséért. A cél közös, a csapat más. A legjobb PR szakemberekkel az MSZP rendelkezik, egyszerűen szakmai orgazmus, amit az elmúlt másfél évben csináltak. Azaz: rendkívül jól tálalták a semmit. A Fidesz nem. Dacos kiskölyökként viselkedik, rágalmaz, nem tud normális támadásba, POLITIKAI támadásba lendülni. Ugyanaz a lejárt lemez. Meg is értem Orbán Viktort, amikor elgondolkodott rajta, mikor elvesztették a legutóbbi választásokat, hogy tud-e még a Fidesz nyerni vele.

Majd, a választások után, ahogyan az kőbe van vésve, elkezdett a maszop népszerűsége bukdácsolni, a fideszé erősödni, majd nem, satöbbi, ment minden a maga medrében. Kivéve egy szűk, szociológiailag, politológiailag nagyon szűt szubkultúra kivételével. Azok maradtak. Akik jártak a már kihalt MIÉP naggyűlésekre, akik mételyezik az áldott Fradi nézőközönségét, és akik szeretnek bunyózni ( ami nem baj, csak ne politikai köntösben). Radikálisak. Kár érte. Sajnos ez ragadós, mert anno domini ( megint vissza kell nyúljak), volt, hogy a Fidesz támadta a baloldalinak kikiáltott médiát ( ami inkább liberális, de mindegy). A vége az lett, hogy csináltak egyet maguknak: Hír TV. Aki egy kicsit normálisabb ember ( legyen bal vagy jobb, de nem elvakult), az látta, hogy aHír tv bizonyos műsorai felháborítóan provokatívak ( Kerényi..) és szakmailag megkérdőjelezhetők. Gyűlölet monológok.

Ugyebár a jobboldali médiumok, nyomtatott sajtók, szintén ezt a szemetet nyomták. Ez alól egyébként, akár hiszitek, akár nem, kivétel a Nemzet. Az még egy kultúráltan jobboldali sajtó. Kultúrált - elfogadható, akárcsak a Népszabi. A többivel már gond van ( Fórum, Heti Válasz).

És akkor térjünk rá az elmúlt időszak eseményeire. Nem egy helyről hallottam, hogy az öszödi beszéd nyilvánosságra hozatala egy baloldali fogás. Lehet benne valami.. Mindegy, a tények:

Gyurcsány mondott sok oskosságot ( amin jókat nevettem) Öszödön. TAVASSZAL! Ezt valaki napvilágra hozta, nagy okosan. Asszem az origo volt, vagy valamelyik netes média ( amik szintén általában politikailag inkorrektek). Erre ugyebár mit reagáltak a pártok? SZDSZ - nem reagál ( érdemben - hátradől). MSZP- verik a mellüket, hogy na, most megmondtuk!, Fidesz - NEM REAGÁL! Pokorni azt mondta, hogy nem kell, ezzel az MSZP-nek kell megbírkóznia. SZVSZ a legszimpatikusabb lépés volt jó ideje. S nem emocionális okok miatt, tetszik! Politikai mesterlépés! MDF - Hallgat. Mit tesz a radikális jobboldal? Székházat gyújt fel, a Hírtv meg hazudik. Úgy állítja be az esetet, hogy forradalmár hősök támadnak a gaz elnyomók ellen. Hát nem. Száz ember a macskakövekkel kihasználja a rendőrök töketlenségét, és megrohamozza, amit meg lehet. Autókat gyújt fel ( mondjuk kiét is? A környéken sok kocsi égett, nem biztos, hogy mind az MTV alkalmazásában lenne). Majd betörnek, és..

..kifosztják a szendvicsautomatát, a büfé kasszáját, és megpróbálnak beolvasni egyet-s mást, DE NEM ÉRTENEK HOZZÁ! Ha lett volna ott egy(!) értelmiségi, politikai vezető is, akkor simán elintéznek mindent! Többek között nem tudták beolvasni azon követelésüket, hogy a Fradi legyen ismét első osztályú csapat..! Bravó, Új Jobboldal! ( Egyébként: A Fradi legyen újra első osztályú csapat!)..
..
..
És ekkor, értelmes emberek blogján olvasom, hogy félnek kimenni az utcára. Azért, mert száz dilettáns azt csinálja, amit egy ÁTLAGOS Újpest meccsen? Vagy mert a Hír Tv azt ontja magábol, hogy "el vagyunk nyomva?" Hát..eme médium stábját kitiltotta az Mtv elnöke az épületből, az SZDSZ nem hajlandó nyilatkozni nekik, és szerintem hamarosan fejek fognak hullani. Nagyon csúnya média-etikai írott-íratlan törvényeket szegtek meg. Mennyivel jobbak, mint egy kolumbiai gerilla adó? Semennyivel.

A vezető pártok közül senkinek nincs benne a keze. A maszop elcseszte. A többiek nem. Ha megnézitek, MINDEN politikai vezető, párt elítéli, amit akkor látott. Az fosztogatás és amatőrök bandája volt. Nem így kell kormányt dönteni. Ezek az emberek nem gondolkoztak el azon, hogy a választásokon nem a Fidesz nyert? Az emberek többsége ( sajnos) a maszopra szavazott?
Persze, csaltak!..aha..
Szóval fúj, baloldali média, jobboldali bíróság, MSZP, FIDESZ, SZDSZ? MDF, MIÉP, és mindenki.
Én ellennék nélkülük is, csak úgy meg minek. Akik tényleg nem hiányoznak az országnak, azok az a száz ember, akik felgyújtották az MTV épületét este.

Azok egészen egyszerűen nem emberek. Vagy ha igen, akkor vakok és buták.

4 Comments:

Blogger bonafidesupraman said...

Hmmm, nem is rossz elemzés. :) Csak annyiban nem értek veled egyet, hogy szerintem a Fidesz nem-reagálása nem politikai mesterfogás, hanem a teljes tanácstalanság jele. Amíg Orbán nem jött haza, csak a párt nímandjai, a bármikor eldobható emberek nyilatkoztak (Pokorni nulla kockázatot vállaló nyilatkozatát leszámítva). Aztán Orbán Viktor hazajött, és közel 24 óra múlva úgy nyilatkozott, hogy tulajdonképpen nem mondott semmit.

7:11 PM  
Anonymous Anonymous said...

egyvalamit hozzátennék: Az MDF lemondásra szólította fel Gyurcsányt, azonnal.
A fidesz meg... eléggé érdekeseket nyilakozgat az index szerint.

7:22 PM  
Anonymous Anonymous said...

Természetesen már a Fidesz is lemondásra szó... monyonle! Csodálkoznék is ha nem, hiszen ezért gürcöltek annyit.
A magyar választok legalább 70%-a a poulizmust kedveli, és szörnyen becsapottnak érzi magát folyton. Csak arra nem jönnek rá, hogy saját magukat csapják be.

9:20 PM  
Anonymous Anonymous said...

Viszont nekem azt hozta le a közv. kutatás, hogy az emberek értelmesebb fele (ergo aki nem küldött el a kurvanyámba, nem ordibált velem, nem mondta, hogy ő annyira keresztény, hogy megprobálta szeretni gyurcsányt is), azt mondták, hogy legalább valaki végre megmondt az országnak a képébe azt amit ugyis tud mindenki és nem értik miért kellett rombolni. És félnek, hogy rosszabb lesz. Mindenféle nézettel kapcsolatos emberrel beszéltem, csalódóttak de tudják, hogy akkor sem lesz jobb ha a kormány lemond.

Rabyn

12:12 PM  

Post a Comment

<< Home