Wednesday, December 20, 2006

simplicitas

Melegem van. Nem eszem rendes kaját. Milyen kár érte. Annak ellenére, hogy alig mozdultam ki itthonról, élményekben gazdag napom volt. Játszottam az NFS-sel, sokat, hamarosan beérem magam, azt a pillanatot, mikor a gépem, de legalábbis a software megkergült, és eltüntette a profilom. De ezúttaql Aston Martinnal. Mert az Aston Martin a barátunk. Délután webchateltem, és elég sok emberke volt fent, akiket irl is ismerek. Hm. Persze, nem nagyon válaszolgattak, de oda se neki. Végül is, nem az én közegem (már ha létezik olyan). Utána erőt vettem magamon, és elmentem a lakcímkártyámért. Éljen, hivatalosan is ide vagyok bejelentve. Ügyes, nem? siekrült kb. félk év alatt ezt elintézni. Mire hazaértem, az Elfen Lied is lejött.

Elfen Lied

Nagyon szomorú, megható anime. És nagyon naturális. Érdekes, erről el tudok vonatkoztatni, de a karakterektől, a történtettől, és a zenétől nem. Egy kis kedvcsináló: Egy ismeretlen helyű, katonákkal telezsúfolt laborból megszökik valaki. Vagy inkább valami? Egy látszólag törékeny lány, kis szarvacskákkal. A szökése..kivonulása során brutálisan elintézi az őreit, katonákat, midnenkit, aki az útjában van. Már-már kiérne a tengerhez,amikor egy mesterlövész eltalálja és súlyosan megsebesíti. A tengerbe zuhan, és..
Unokatestvérek találkoznak ismét. Évek óta nem látták egymást. A fiúnak valami betegsége volt, s most jött vissza, a tengremelléki városba. A parthoz mennek, ahol egy meztelen, látszólag bölcsödésként viselkedő lányba botlanak, aki beszélni sem tud.

A történet nagyon jó tempóban, rendkívül jó dramaturgival hömpölyög előre. Igaziból a sorozat végére is bőven marad csavar. Jellemfejlődése a főhősöknek, a mellékszereplőknek egyaránt van. A komplexum direktora, a két főszereplő, Lucy, de még az utolsó három részre előrángatott übergonosz szuperlény is kapcsolódik a történethez, és még neki is külön története van (ami az egyik legszomorúbb). Igen, ez egy szomorú anime. A végére minden szélat elvartak, rendkívűl sok térű, szövevényes történettel. A komplexum direktora, aki ambíciózus és kiválló kutató volt, hogyan lett végül saját lánya gyilkosa? MI a titka a tengerből kimentett lánynak? Mi a közös e lány és a fiú között? Mi áll a srác "betegsége" mögött? Ki a szörny?

A sorozat zenéje a másik olyan vitális pont, ami miatt a kedvencem lett. Gyönyörű. Hegedű, kiválló énekhang (megkockáztatom: requiem).

Sokan kritizálják az Elfen Liedet a kegyetlensége miatt. Való igaz, meglehetős részletességgel ábrázol brutális jeleneteket. Lefejezés, emberek kettétépése, csonkolás. Igen sokkoló, de mondjuk rám csöppet sincs hatással. Minden más igen.
Csak ajánlani tudom.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Egyetértek, Elfen Lied nagyon jó, bár ez az egyetlen anime amit láttam de nagyon tetszett. A zenéje pedig kiváló ellenpont a naturális ábrázolásoknak. A baj vele annyi, hogy vannak amúgy kellően műértő emberek, akiknek a brutalitása miatt nem merem jószívvel ajánlani.

6:45 PM  
Blogger Dreamer said...

Most töltöm a zenéjét:D

8:05 PM  

Post a Comment

<< Home